Vad händer om köparen drar sig ur?

Ska du sälja din villa eller bostadsrätt och har valt en bra och pålitlig mäklare. Du har haft visning och budgivningen har startat. Vinnaren av budgivningen och du skriver på avtalet, men helt plötsligt vill köparen dra sig ur. Vad händer då egentligen?

Det korta svaret är att det beror på helt och hållet på vart vi är i  processen. Hoppar säljaren av innan ni har skrivit kontrakt finns det inget att göra. En affär anses inte vara klar förens säljaren och köparen har skrivit på avtalet.

Om kontaktet skrivits på

Om ni båda har träffats hos din mäklare och skrivit på kontraktet blir det svårare för köparen att dra sig ur. Det kan vara så att det finns villkor i kontraktet som inte är uppfyllda och då kan köparen dra sig ur utan att betala något. Det kan vara t.ex att det ska krävas en godkänd besiktning för att köpet ska gå igenom. I annat fall blir köparen ersättningsskyldig till säljaren för ekonomiska förluster. Detta brukar regleras med handpenningen som köparen har betalat in till mäklaren.

Hur mycket ersättning får man?

Ersättningen kommer som sagt i första hand från handpenningen. Om detta inte räcker får köparen betala mellanskillnaden till säljaren. Den ekonomiska förlusten kan räknas i faktiska kostnader då t.ex mäklar arvodet måste betala trots att försäljningen, säljaren kanske har kostnader för dubbla boenden under tiden, mellanskillnaden ifall bostaden skulle säljas till ett lägre pris kan också komma till fråga (men detta är ytterst ovanligt).

Många mäklare rekommenderar att man som köpare säljer vidare bostaden istället, dvs att du fullföljer köpet och sedan säljer vidare den direkt. Detta är mycket bättre ur en ekonomisk synpunkt.

Vilken mäklare ska man välja?

Det bästa man kan göra är att jobba med en mäklare som jobbar lokalt, bor du i Täby eller är intresserad att köpa eller sälja bostad där ska du kontakta en mäklare i täby och är du sugen på i innerstan ska du kontakta en mäklare som är aktiv där.